Diferite tipuri de puzzle-uri

Ne-am obișnuit ca puzzle-urile să fie din carton, dreptunghiulare, care au de la câteva zeci până la câteva mii de piese cu formă clasică. Acestea sunt cele mai populare și accesibile după preț. Totodată, există și multe alte tipuri de puzzle-uri, care se diferențiază prin formă, material și mod de asamblare. Te-am intrigat?

Puzzle din lemn

Primele puzzle-uri au apărut în secolul XVIII și erau confecționate din lemn, însă erau foarte scumpe. Pentru a le face mai accesibile, lemnul a fost înlocuit cu un material mai ieftin, cartonul. Cu toate acestea și acum putem găsi puzzle-uri din lemn, acestea fiind mai durabile și ecologice. De obicei, ele sunt constituite din piese mari și neuniforme.

puzzle-lemn-europa
  1. Puzzle din plastic

Piesele din plastic sunt mai comode, mai ales când este vorba despre puzzle-urile pentru copii. Ele nu se rup, nu se deteriorează la umiditate și pot fi chiar spălate. Acestea pot avea o imagine care trebuie reconstituită sau pot fi fără imagine, copiii alegând forma potrivită fără a se orienta după obiectele ilustrate.

PlasticPuzzle_4_470x192

 

  1. Puzzle fosforescent

Unul dintre cele mai interesante tipuri de puzzle este cel fosforescent. La prima vedere sunt niște puzzle-uri obișnuite, însă atunci când le privești în întuneric, unele părți ale imaginii luminează. Acest lucru creează un efect deosebit, iar imaginea asamblată poate fi atârnată pe perete pentru ca să ai un decor original atât în timpul zilei, cât și noaptea, în întuneric.

GlowInTheDarkPuzzle
  1. Puzzle cu detalii neobițnuite

Principiul de bază rămâne același – trebuie să unești piesele pentru a obține o imagine frumoasă. Piesele, însă, sunt neobișnuite. De exemplu, asamblând o imagine cu Londra victoriană, vei da peste piese care iau forma lui Sherlock Holmes cu pipa sa, a unui corb sau a unei pălării de polițist.

IMG_6640

Puzzle moale

Puzzle-urile moi sunt cele cu piese imense, care pot fi asamblate pe podea și care sunt folosite în calitate de covorașe interactive pentru copii. Acestea sunt flexibile și nu prezintă pericol pentru pici, mai mult ca atât, ele dezvoltă logica și motrica acestora.

 

puzzle-burete-covor-litere-sau-cifre-1
  1. Puzzle 3D

Dacă până acum am vorbit despre puzzle-urile bidimensionale, atunci sunt și multe tipuri de puzzle-uri în volum. Fie că este vorba despre imagini, care cu ajutorul ochelarilor pot fi vizualizate în format 3D, fie că întradevăr acestea au înălțime, ele sunt mai complexe și mai interesante. Cele mai populare puzzle-uri tridimensionale sunt cele care reprezintă clădiri celebre din lume.

71n2Cdeal6L._SL1000_

Diversitatea puzzle-urilor îți permite să alegi între diferite forme și structuri, astfel încât să îl găsești pe cel potrivit pentru tine sau pentru prietenii tăi. Sperăm că în acest articol ai descoperit un tip de puzzle nou care te-a provocat să îl asamblezi. Iar noi îți dorim multă răbdare și atenție în asamblarea viitoarelor puzzle-uri. Între timp, îți reamintim că înregistrarea pentru Puzzle Day 2017 este deschisă. Grăbește-te să te înregistrezi aici.